Tack vare min dotter

 

1992 råkade vår dotter Louise ut för en svår trafikolycka när hon körde moped utan hjälm och krockade. Förutom ett komplicerat benbrott fick hon en allvarlig skallskada.

Hon låg medvetslös och djupt nedsövd på Intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska i 3–4 veckor, och vi visste inte om hon skulle klara sig. Under hela tiden vakade vi på sjukhuset. Ibland åkte vi hem på dagarna och tillbaka till sjukhuset på kvällarna, för vi ville inte ha telefonsamtalet att det var bråttom.
På sjukhuset fanns anhörigrum på 15:e våningen, men de var ofta upptagna och inte heller speciellt fräscha. Istället låg vi i stolar eller på golvet i olika dagrum utanför intensivvårdsavdelningen.

Så en natt föddes tanken att bygga något för människor som hamnat i samma situation som vi. Vi hade ju trots allt möjlighet att åka hem och slippa sjukhusmiljön ibland, så därför var målet att bygga ett hus med just hemtrevlig miljö och vacker omgivning.
Jag presenterade idén för Minnesfondens styrelse och fick klartecken att jobba vidare.

När Louise senare kom till Plastikkirurgen för att operera sitt ben satt jag ofta på baksidan av sjukhuset och tittade på kullen som låg framför mig. Då tänkte jag: – Där ska huset stå. Redan den 1 april 1994 satte vi spaden i jorden och ett år senare hade vi invigning.

Huset har nu funnits i 20 år och varje år har vi drygt 1000 gäster, vilket innebär att över ca:17 000 människor hittills har fått lite frid för en stund.
Jag har träffat många gäster som har berättat för mig hur positivt de har upplevt denna oas, när man som bäst behöver det. Och det är precis så som min tanke var från allra första början. Jag har inte behövt ändra på någonting.

Carl-Johan Davoust
Ordförande i Stiftelsen Johannesvillan

Välkomna att kontakta oss

Besöksadress: Bruna Stråket 1

Postadress: Box 75043
400 36 GÖTEBORG
Mobil: 0738-208095

email: info@johannesvillan.se
www.johannesvillan.se